23. aprillil sai Saaremaa spordiliit 80

1930. aastatel, mil üle Eesti kujunes välja spordiliikumine ning linnades ja maakohtades tekkis üha juurde spordiseltse, kasvas ka vajadus maakondliku spordi katusorganisatsiooni järele. Just sellesse perioodi jäi paljude maakondlike spordiliitude loomine, mille üheks põhjuseks oli juba 1934. aastal Tallinnas toimunud I Üleriiklikud Võimlemise- ja Spordimängud. Oma suuruselt ja haardelisuselt laulupidudega võrreldavate spordimängude patrooniks oli riigivanem Konstantin Päts.

Aasta enne esimesi spordimänge tuli aga jüripäeval Kuressaares kokku sportlaste „parlament“, kus spordiorganisatsioonide esindajad, kehakultuuri ja omavalitsuste tegelased otsustasid luua Saaremaa spordiliidu. Pandi paika, et spordiliit on spordiorganisatsioonide koondaja, kelle poole „kehakavatuse sihtkapitali valitsus läbikäimistel ja toetuste määramisel võis pöörata“ (11. aprill 1933.a. Meie Maa). Liidu struktuur oli sarnane tänapäevasele – spordiklubid kuulusid liitu ja spordiliit kuulus üleriiklikku spordikeskliitu.

Saaremaa spordiliidu volinikeks valiti üleriigiliselt tunnustatud Artur Espenberg (Eesti Spordi Keskliidu liige, nõunik, Kuressaare Eesti Seltsi esimees) ja Saaremaal tuntud ühiskonnategelane Aleksander Kallus (Saare maavalitsuse pearaamatupidaja, Meie Maa majandusjuht ja kaasomanik, Kuressaare Eesti Seltsi esimees).

Spordiliit, nagu meie seda täna tunneme, taasasutati 2002. aastal ja selle esimesse juhatusse kuulusid Mait Must, Taivu Uljas, Raivo Kallas, Villu Vares ja Siim Veski. Nii nagu 1933. aastal sai spordiliidust klubide ühendus, mis kuulub riiklikku katusorganisatsiooni.

Täna on Saaremaa spordiliidul on 55 liiget ja 1 toetajaliige. Spordiliidul on viieliikmeline juhatus ja üks tegevtöötaja. Saaremaa spordiliit on Eesti Olümpiakomitee, Eestimaa Spordiliidu Jõud ja Eesti Spordiveteranide liidu liige. Liidu tegevust finantseerib Eesti Kultuuriministeerium. Spordiliit paneb iga nelja aasta tagant välja maakonna esinduse Eestimaa suve- ja talimängudele. 2015. aastal korraldab spordiliit koostöös Kuressaare linnaga 14. Eestimaa suvemänge, kuhu on oodata ligi 4000 sportlast.

Saaremaa spordiliidul on 2010. aastast oma logo, mis koosneb spordimehest, kes kannab tõrvikut. Spordimehe värvilised killud sümboliseerivad klubisid – sportlane ehk liit ühendab neid. Tõrvikust tulevas leegist paistab Saare maakond. Värvid, millest logo koosneb, on olümpiavärvid.

Pidulik 80. juubeli tähistamine toimub spordiaasta lõpetamisel detsembrikuus.

Spordikalender 2024

Viited

  • SPORDISÕBER
  • Allan Mehik/Fokera OÜ

Sünnipäevad

Toetajad

Kultuurimin_logo_est.png

joudLogo.png   eokLogo.png   kulkaLogo.png

Saaremaa vald   Muhu vald